|
|
||||
|
||||
|
Williams’ % R Göstergesi
Kısa vadeli olan bu gösterge de, aşırı alım ve satım bölgelerinin tespitinde başarı ile kullanılmaktadır. Lary Williams tarafından geliştirilmiştir. Stochastic göstergesi ile yakın ilişkisi vardır. Stochastic göstergesinin adeta ters çevrilmiş hali gibidir. Bu gösterge ise, 0 ile -100 arasında dalgalanır. Hesaplama şekli de şu şekilde yapılmaktadır. Öncelikle bir zaman periyodu belirlenir. Genel-likle de bu periyot 14 gün olarak alınmaktadır. Gösterge aşağıdaki formülle he-saplanır: WILLIAMS’ % R = ( n gün içerisindeki en yüksek fiyat - Bugünkü kapanış fiyatı / n gün içerisindeki en yüksek fiyat - n gün içerisindeki en düşük fiyat ) * ( -100 ) [IMG]http://***.seansodasi.***/ders/w1.gif[/IMG] PETROL OFİSİ’NDE 14 GÜNLÜK WILLIAMS’% R GÖSTERGESİ Göstergenin -80 seviyesinin altına inmesi aşırı satım yapıldığını, -20 seviyesinin üzerine çıkması ise, aşırı alım yapıldığını gösterir. Aşırı alım ve satım bölgelerinde tıpkı Stochastic göstergesinde olduğu gibi, bu gösterge de fazla kalamaz. Gösterge bu bölgelerde iken hemen alım ya da satım yapmak bazı hatalara sebep olacaktır. Fiyatların yön değiştirdiğini gördükten sonra alım ya da satım yapmak daha mantıklı olacaktır. Williams göstergesi teknik analizde öncü bir gösterge olarak bilinir. Yani fiyatların dönüşlerini diğer göstergelere oranla daha önce haber verdiği bilinir. Tıpkı Stochastic göstergesinde olduğu gibi Williams’ % R göstergesinde de negatif ve pozitif uyumsuzluklara dikkat edilmelidir. Fiyatların yapmış olduğu dip ya da tepe seviyeler alçalırken, göstergenin yapmış olduğu dip veya tepe seviyeler yükseliyorsa, gösterge ile fiyatlar arasında bir uyumsuzluk var demektir ve fiyatların kısa bir süre sonra yukarı doğru döneceği düşünülür. Tersi durumda ise, yani fiyatlarda yükselen dip ya da tepeler varken, göstergede dip ya da tepe seviyeler alçalmaya başlamışsa, fiyatların kısa bir süre sonra aşağıya döneceği düşünülmelidir. Bu göstergede ise, -20 çizgisi aşağıya kırıldığında satış, -80 çizgisi yukarı doğru kırıldığında ise alım koşulu oluşmaktadır. [IMG]http://***.seansodasi.***/ders/w2.gif[/IMG] AKBANK Akbank hisse senedinde Stochastic Oscillatorü ile Williams’ %R göstergesi arasındaki farkı görmektesiniz. Her iki gösterge de skalada belirli aralıklarda hareket etmektedir. [IMG]http://***.seansodasi.***/ders/w3.gif[/IMG] ALTERNATİFBANK Williams’%R göstergesinde de fiyatlar ile göstergenin aykırılıklar oluşturması önem-lidir. Yukarıdaki örnek grafikte senetteki tepe seviyeler her seferinde daha yukarılarda oluşurken, göstergenin daha aşağılarda tepeler oluşturması, senet fiyatları ile gös-terge arasındaki aykırılığı ya da uyumsuzluğu işaret etmektedir. Nitekim senet bir süre sonra göstergeye ayak uydurmuş ve düşmeye başlamıştır. Williams’ % R gibi kısa va-deli göstergelerde en çok dikkat edilmesi gereken husus da zaten budur. Bu tip göstergeler en ufak fiyat hareketlerinde dahi çok hızlı bir şekilde aşırı alım ve satım bölgelerine ulaşırlar ve senet fiyatları yukarılara gitse bile, göstergeler belirli aralıklarda hareket ettiği için buralardan aşağıya dönerler. Bu yüzden bu tipteki göstergeler tek başına alım ve satım kararları vermekte kullanılmamalıdır. Mutlaka diğer göstergelerden de yararlanmak suretiyle bu kararlar verilmelidir. Williams’ % R Göstergesi, yatay gelişen trendlere daha iyi uyum sağlayabilen bir teknik göstergedir. Ancak yine de tek başına değerlendirilerek alım ve satım kararları verilmemelidir. Göstergenin gün sayısı artırılmak ya da azaltılmak suretiyle, daha uzun ya da daha kısa süreli incelemeler de yapılabilir. |
|
|
||||
|
||||
|
SİSTEM ANALİZLERİNDE KULLANILMASI : Williams’ % R Göstergesi sistem analizlerinde kendi şekli ile, yani referans çizgilerinin aşağı ya da yukarı yönde kesilmesi suretiyle ve özel para-metreler oluşturularak, senede göre uygun gün sayısı ve uygun referans çizgi değerleri belirlenmesine yönelik olarak formüle edilerek test edilebilir ve daha verimli neticeler alınabilir. Örneğin, sistem aşağıdaki şekilde formüle edilebilir: [IMG]http://***.seansodasi.***/ders/w4.gif[/IMG] RAKS EV ALETLERİ Raks Ev Aletlerinde sistemin test edilmesi sonucu, 21 günlük gösterge -72 ve -10 referans çizgileri ile iyi neticeler vermekte. Alım Koşulu: Cross(WillR(opt1),opt2) OR Cross(WillR(opt1),opt3) Satış Koşulu: Cross(opt3,WillR(opt1)) OR Cross(opt2,WillR(opt1)) Sistemin Optimizasyonunda ise: Opt1 için, 3 ’den 50 ’ye birer birer denenerek gün sayısı, Opt2 için, -90 ’dan –70 ’e ikişer ikişer, Opt3 için ise, -30 ’dan –10 ’a ikişer ikişer denenmek suretiyle de referans çizgilerini tespit etmek mümkündür. İstenildiğinde aynı sistem Açık pozisyon koşulları da ilave edilerek sistem test edilebilir ki, bizim piyasamıza çok uygun değildir. Ancak tecrübelerim bu tip göstergelerde yine de hata olasılığının fazla olduğunu göstermektedir. Göstergeyi bir hareketli ortalama ile yavaşlatarak, asıl gösterge olarak hareketli ortalamayı kabul edecek olursanız getiri oranı birden-bire yükselecek ve hatalar da bir hayli azalacaktır. Bu sisteme " Williams’ % R Slow " demekteyim. Koşullar şu şekilde yazılmalıdır: Alım koşulu: Cross(Mov(WillR(opt1),opt2,E),opt3) OR Cross(Mov(WillR(opt1),opt2,E),opt4) Satış koşulu: Cross(opt3,(Mov(WillR(opt1),opt2,E))) OR Cross(opt4,(Mov(WillR(opt1),opt2,E))) Sistemin Optimizasyonu ise, Opt1 için, 5 den 50 ye birer birer, Opt2 için, 2 den 15 e birer birer, Opt3 için, -90 den -70 e birer birer Opt4 için, -30 dan -10 a birer birer denenecek şekilde ideal rakamlar bulunabilir. Bulunan opt2 H.O değeri bizim asıl göstergemiz olacak ve artık opt1 ile bulunan Williams göstergesi dikkate alınmayacaktır. Benim geliştirmiş olduğum bu sisteme " Williams’ % R Slowmat " adını vermekteyim. Sistemin esası ise, çok hızlı olan bu gösterge için, önce göstergenin senede uyumlu olan sayısal değerlerin bulunması ve bu sayısal değerlerle çizilen göstergenin de yine testle bulunacak ve bu sayısal değerlerle uyumlu bir hareketli ortalama ile hareketlerinin gerekiyorsa yumuşatılması esasına dayanmaktadır. Bu hareketli ortalama sistemde kullanacağımız ana göstergeyi teşkil edecektir. Yine buna uygun bir hareketli ortalama bulunmak suretiyle, bu iki eğrinin birbirini kesmesi suretiyle alım ve satım sinyallerinin oluşturulması esasına dayanmaktadır. Senetten senede değişmek suretiyle çok başarılı neticeler vermektedir. Sistemin Metastock’ta formüle edilmesi şu şekil-de olacaktır: Alım Koşulu: Cross ((Mov(WillR(opt1),opt2,S)) , (Mov(Mov(WillR(opt1),opt2,S),opt3,S))) Satış Koşulu: Cross ((Mov(Mov(WillR(opt1),opt2,S),opt3,S)) , (Mov(WillR(opt1),opt2,S))) Sistemin Optimizasyonu ise: Opt1 = 2 ’den 50 ’ye birer birer, Opt2 = 1 ’den 30 ’a birer birer, Opt3 = 2 ’den 15 ’e birer birer denenmelidir. Opt2 için, 1 den başlatmamızın gayesi şudur. Eğer Williams’ % R göstergesi yavaşlatılmadığı taktirde daha iyi netice verecekse, o taktirde H.O ’nın değeri 1 bulunabilsin. Opt2’nin neticesi testten 1 olarak çıktığı taktirde gösterge- nin yavaşlatmaya ihtiyacı yok demektir. Bu asıl göstergeye Opt3 ile belirlemiş olduğumuz bir başka H.O bulunmak suretiyle de 2 eğrinin birbirini kesmesi suretiyle de alım ve satım koşulları oluşturulmaktadır. |
|
|
||||
|
||||
|
[IMG]http://***.seansodasi.***/ders/w5.gif[/IMG] Petrol Ofisi ’nde testlerle oluşturulan Williams’%R Slowmat sistem analiz göstergesi. Dikkat ederseniz bu sistem göstergesinde de aykırılıklar önem taşıyor. Bu ve bundan sonraki bütün " SLOWMAT (SLOW MOVİNG AVERAGE TRİGGER) " Göstergelerinin çiziminde her zaman şu yolu takip etmekteyiz: Örneğin, önce Williams’ % R (RSI, Momentum vb. göstergeleri de aynı şekilde çizilmektedir) testten çıkan ve başarılı bulunan sayısal değerleri yerlerine konulmak suretiyle çizilir. Daha sonra da bu göstergenin üzerine, göstergenin yerini alacak olan, ve bilahare asıl gösterge olarak nitelendireceğimiz, testle bulunan değer ve tipteki hareketli ortalama çizilir. Bu hareketli ortalama sis-temde görünür indikatör haline getirilirken, Williams’ % R göstergesi de analizler esnasında sistemi incelerken karışıklığa neden olmaması için, görünmez (invisible) hale getirilir. Artık görünen hareketli ortalama indikatördür ve bu hareketli ortalamaya da yine testle bulunan gün sayıdaki diğer hareketli ortala-ma çizilir. Bunu da kesikli çizgiler halinde göstermekteyiz. Böylece sistem indikatörümüz ortaya çıkmış olur. [IMG]http://***.seansodasi.***/ders/w6.gif[/IMG] HÜRRİYET GAZETESİ ’NDE WILLIAMS’% R SLOWMAT SİSTEMİ |
![]() |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|